Różne placówki gastronomiczne są podzielone na kategorie według charakteru spełnianych potrzeb i wymagań konsumentów.
Restauracja to lokal, który serwuje klientom gotowe posiłki i napoje na zamówienie, które można spożywać na miejscu. Termin obejmuje wiele miejsc i różnorodność stylów kuchni. Czasami restauracje są także cechą większego kompleksu, zazwyczaj hotelu, w którym udogodnienia gastronomiczne są zapewniane mieszkańcom, a hotel maksymalizuje potencjalne przychody. Takie restauracje są często otwarte również dla nierezydentów. Dostarczanie żywności i napojów pasażerom przed, w trakcie i po podróży pociągiem, samolotem i statkiem oraz w autobusach lub pojazdach prywatnych określa się jako catering transportowy. Z tych usług mogą również korzystać ogół społeczeństwa, którzy znajdują się w pobliżu jednostki gastronomicznej transportu. Głównymi formami nowoczesnego gastronomii transportowej są catering lotniczy, kolejowy i w autokarach lub autobusach kursujących na długich trasach. Inny catering obejmuje dostarczanie żywności i napojów z dala od bazy domowej i dostawców. Miejsce pozostawia się do wyboru ludzi. Hotele, restauracje i firmy cateringowe spełniają rosnące zapotrzebowanie. Rodzaj żywności i ustawienie zależy wyłącznie od uzgodnionej ceny. Catering na świeżym powietrzu obejmuje catering dla funkcji, takich jak małżeństwa, imprezy i zjazdy.
Catering korporacyjny to dostarczanie żywności i napojów ludziom pracującym w różnych branżach i firmach. Opiera się na założeniu, że lepiej karmieni pracownicy są szczęśliwi i bardziej produktywni.
Opieka nad dużą siłą roboczą może zostać podjęta przez samo kierownictwo lub może zostać zlecona profesjonalnym firmom takim jak fitapetit.com.pl – catering dietetyczny radom. W zależności od wyboru menu sugerowanego przez kierownictwo, dostawcy usług gastronomicznych zobowiązują się karmić siłę roboczą przez określony czas po ustalonej cenie. Catering socjalny jest to dostarczanie żywności i napojów ludziom w celu wypełnienia obowiązku społecznego. Wyrosło to z koncepcji państwa opiekuńczego, rozpowszechnionego w krajach zachodnich. Obejmuje to wyżywienie w szpitalach, szkołach, uczelniach wyższych, siłach zbrojnych i więzieniach.