Wśród najbardziej cennych roślin leczniczych zawsze powinno się wymienić nasturcję jadalną. Choć obecnie znana jest głównie jako piękna dekoracja ogrodów, nasturcja oferuje znacznie więcej niż ładny widok za oknem.
Nasturcja jadalna – cechy charakterystyczne
Większość osób na pewno słyszało o nasturcji, ale być może niekonieczne kojarzy jak wygląda ta roślina. Jednakże jej duże pomarańczowe kwiaty są trudne do przeoczenia. Kwiaty te pojawiają się licznie na długich pędach rośliny już w drugiej połowie lipca i sierpnia, tworząc wspaniałą ozdobę. Jako że hodowla nasturcji jest bardzo łatwa przy polskiej pogodzie to roślina ta jest sadzana wszędzie, zarówno na działkach, ogródkach przydomowych, jak i na balkonach. Jedyne o czym należy pamiętać to o tym, że nasturcja jadalna nie lubi mrozów. Dlatego też należy odpowiednio zaplanować jej sadzenie na okres, kiedy noce nie są już takie zimne.
Nasturcja właściwości i użycie w medycynie naturalnej
W dzisiejszych czasach nie każdy dowierza, że medycyna naturalna ma dużo do zaoferowania. Jednakże w przypadku rośliny jaką jest Nasturcja właściwości lecznicze są doskonale udokumentowane. Bylina ta wciąż interesuje naukowców głównie dlatego, że jest źródłem naturalnych antybiotyków. Działają one między innymi na szczepy bakterii, które wywołują infekcje gardła. Jak zatem łatwo jest się domyślić, nasturcja jadalna znajdzie swoje zastosowanie w każdej domowej apteczce. Poza swoim użyciem przy przeziębieniach, okłady z nasturcji warto stosować do odkażania ran. Przyspieszą gojenie i zapewnią dużo ulgi od bólu poprzez redukcję stanu zapalnego.
Nasturcja w polskiej kuchni
Nasturcja jadalna jest, jak jej sama nazwa sugeruje, rośliną jadalną. Do potraw dodawać można praktycznie wszystkie jej części, począwszy od kwiatów, a skończywszy na pędach. Jej popularność w kuchni związana jest z ostrym smakiem jaki ma ta roślina. Odrobina kwiatów lub liści nasturcji może dodać pikanterii dla każdej sałatki. Na dodatek nasturcja jadalna ma także bardzo ciekawe owoce, które są przez niektórych uznawane za polskie kapary. Zazwyczaj są one przygotowywane w occie i powinny znaleźć się w spiżarni w każdym polskim domu. Niewątpliwe jest zatem to, że nasturcja jadalna to roślina bardzo wyjątkowa, o której warto wiedzieć więcej.