smaczne jedzenie

Zastosowanie diety bez laktozy jest koniecznością w przypadku osób nietrawiących cukru znajdującego się m.in. w mleku. Ten system żywieniowy wykorzystywany jest jako forma lecznicza, ponieważ pozwala na złagodzenie objawów nietolerancji oraz zapobiega jej nawracaniu. Trudnością w jej utrzymaniu nie zawsze jest sam ograniczony zakres produktów, ponieważ istnieje wiele zamienników okraszonych napisem „lactose-free”, a raczej pojawiające się niedobory witamin.

Czym charakteryzuje się dieta bez laktozy?

Dieta bez laktozy należy do grupy diet eliminacyjnych i stosują się ją w leczeniu objawowej nietolerancji laktozy. Największą grupą osób będących zmuszonych do stosowania diety są osoby młode (noworodki, niemowlęta oraz dzieci), choć w ostatnich latach można zauważyć również znacznie większą liczbę dorosłych, u których także została stwierdzona nietolerancja laktozy (czyli nietrawienie cukru mlecznego przez organizm). Dieta stosowana w takiej sytuacji bazuje na całkowitym wyeliminowaniu produktów zawierających w sobie laktozę lub w nieco mniej drastycznej formie, na wyeliminowaniu jedynie części produktów, które składają się z laktozy w największej ilości. Dużo zależy od objawów, wieku i stopnia nietolerancji. Czasem leczenie zakłada również regularne przyjmowanie tabletek zawierających laktazę.

Dieta przy nietolerancji laktozy – zasady

Całkowite wyeliminowanie produktów z laktozą jest konieczne tylko w przypadku bardzo silnej nietolerancji, która wywołuje niemal automatyczną reakcję obronną organizmu. W takich sytuacjach niezważające na reakcje próby spożywania produktów z laktozą mogą zagrażać zdrowiu. Zazwyczaj jednak, niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z pierwotnym, czy wtórnym (nabytym) niedoborem laktazy (enzym odgrywający kluczową rolę w trawieniu laktozy), zazwyczaj konieczne jest jedynie częściowe wyeliminowanie produktów zawierających cukier mleczny ze swojej diety. Jednakże nawet taka ilość może sprawiać, że w organizmie pojawią się niedobory witamin. Jednym z najlepszych rozwiązań problemu jest dieta pudełkowa https://dietly.pl/, która przygotowywana jest zgodnie z dokładnymi potrzebami klienta. Współpracując z cateringiem dietetycznym, mamy pewność, że nasza dieta zawiera wszystko, czego potrzebuje organizm. Przedstawiamy również sposoby, które można wprowadzić do diety już teraz, aby uniknąć niedoborów witamin.

salatka zdrowa

Jak poradzić sobie z niedoborami na diecie bez laktozy?

Osoby na diecie bez laktozy są najbardziej narażone na niedobory wapnia i witaminy D. Witamina D pomaga organizmowi wchłonąć wapń. Jej niedobór może być związany z problemami takimi jak osteoporoza i depresja. Ponieważ niewiele pokarmów naturalnie zawiera witaminę D, na diecie bez laktozy rozwiązaniem mogą być ryby, takie jak łosoś i sardynki, które są dobrym źródłem wapnia i witaminy D. Ryby jak okoń i pstrąg także są bogate w wapń. W przypadku osób z nietolerancją, które nie muszą całkowicie rezygnować z nabiału, mogą jeść twarde sery bogate w wapń. Twarde sery, takie jak szwajcarski lub parmezan, mają mniej laktozy niż sery miękkie, takie jak np. feta. Zielone warzywa, takie jak jarmuż, ziele kapusty i zielona papryka, ogórek, cukinia, fasolka, są z kolei doskonałymi źródłami wapnia. Co ciekawe, warzywa nie muszą być koniecznie świeże, ponieważ mrożonki również zawierają dużą ilość składników odżywczych.  Garść migdałów to kolejny sposób na przyzwoitą dawkę wapnia. Podobne, choć nieco mniejsze ilości wapnia zawierają także orzeszki ziemne i orzechy brazylijskie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here