Jak pokroić ananasa?

Ananas to bardzo smaczny owoc, który można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Może on stanowić doskonały dodatek do sałatek, deserów i przekąsek. Jego smak jest słodki, a przy tym aromatyczny i orzeźwiający. Owoce te stanowią bogate źródło wielu witamin i minerałów. Mają także właściwości odchudzające, regulują apetyt i mają doskonały wpływ nie tylko na wagę, ale też kondycję skóry i stany zapalne. Warto więc, aby ananas na stałe zagościł na naszych talerzach. Pierwszym krokiem, aby przygotować potrawę z dodatkiem ananasa jest oczywiście jego zakup. Jaki ananas będzie najsmaczniejszy? Ananas powinien być zabarwiony na żółto, jednak bardzo żółty odcień może świadczyć o tym, że jest przejrzały, może okazać się zbyt miękki i być niesmaczny. Zbyt zielony ananas jest z kolei niedojrzały i trzeba będzie poczekać zanim będzie można go zjeść. Łuski ananasa powinny być równe i niepowyginane, ponieważ takie egzemplarze są najbardziej soczyste i słodkie. Sprawdźmy też dokładnie, czy nie ma na nim śladów pleśni. Kiedy już zakupimy owoc, pojawia się pytanie – jak pokroić ananasa? Do pokrojenia najlepiej użyć innego noża niż do obierania. Pierwszym krokiem jest odcięcie części znajdującej się przy liściach oraz podstawy owocu. Następnie usuwamy z ananasa skórkę. Jak to zrobić? W tym celu połóż ananasa na jednej z odciętych wcześniej końcówek. Skórkę odcinaj dość grubymi plastrami, wykonując ruch od góry do dołu. Potem dokładnie usuń pozostałe głębsze oczka. Kiedy już ananas jest dokładnie obrany, bierzemy drugi nóż, lub używamy jednego, ale po obraniu owocu dokładnie go myjemy. Dlaczego nie można obierać i kroić ananasa tym samym nożem? W skórce ananasa znajduje się kwas, który może spowodować infekcję jamy ustnej. Niektórzy skarżą się na pieczenie ust po kontakcie ze skórką tego owocu. Oto pierwszy sposób na to jak pokroić ananasa: długim nożem przekrój owoc na ćwiartki, następnie każdy słupek ananasa postaw pionowo na desce do krojenia. Zdecydowanym ruchem noża usuń twardy rdzeń owocu. Ananas jest już gotowy do spożycia. Można go oczywiście pokroić na mniejsze fragmenty. Możemy też pokroić ananasa w plasterki – takie jak znajdują się w puszkach. Obrany wcześniej owoc pokrój w okrągłe plastry dowolnej grubości, a następnie metalową foremką do ciastek wykrój otwory pośrodku każdego plastra. Średnica foremki powinna być szersza od rdzenia owocu o około 2 milimetry. Takiego ananasa również można następnie pokroić na mniejsze części. Teraz możemy przystąpić do jedzenia lub przygotowania wybranej potrawy. Pokrojone ananasy można także przechowywać, przez okres około tygodnia. Trzeba umieścić go w lodówce, najlepiej po obsypaniu cukrem lub zamknięte w pojemniku. Ananasa można z powodzeniem zjeść samego, ale także dodać do sałatki owocowej, dań kuchni azjatyckiej i wypieków. Z ananasem świetnie komponuje się również kurczak. Można go też dodać do pizzy hawajskiej, gdzie jego smak doskonale komponuje się ze smakiem sera i szynki. To wszystko sprawia, że warto sięgnąć po smacznego, zdrowego ananasa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here