Stany Zjednoczone są bardzo mocno zaangażowane w produkcję whisky. To tu powstają dwie bardzo popularne rodzaje tego trunku. Co sprawia, że są one tak wyjątkowe?
Jak whisky dotarła do USA?
Ekspansja whisky na terenie Stanów Zjednoczonych była możliwa dzięki szkockim i irlandzkim imigrantom. To oni przywieźli recepturę ze swoich ojczyzn i przystosowali ją do panujących w USA warunków naturalnych. Whisky w Europie była już znana od stuleci. W Ameryce była czymś zupełnie nowym. Dzięki drobnym, ale znaczącym modyfikacjom uzyskano trunek o nowym wymiarze smakowym. Amerykanie, podobnie jak Europejczycy, polubili whisky i rozpoczęli masową produkcję. Dziś ich wyroby są równie popularne, co te produkowane w Irlandii i Szkocji.
Kentucky i Tennessee, czyli dwa flagowe produkty Amerykanów
Amerykańska whisky to przede wszystkim burbon. Charakteryzuje go szczególna mieszanka zbóż, w której dominująca jest kukurydza. Jest jej zazwyczaj od 51 do 70%. Burbon leżakuje w nowych, dębowych beczkach przez cztery lata. Im dłużej to trwa, tym ciemniejszą barwę on posiada. Kentucky to istna stolica Burbonu. To tu powstaje 95% światowej produkcji tego trunku. Nic więc dziwnego, że w Kentucky organizowany jest doroczny Bourbon Festival. W sąsiedztwie tego stanu leży Tennessee, która słynie z whisky o tej samej nazwie. To, co odróżnia ją od burbona, to proces filtracji oraz ilość kukurydzy w mieszance. Jest jej bowiem zdecydowanie mniej. Proces filtracji natomiast jest wzbogacony o przepuszczenie destylatu przez trzymetrową warstwę klonowego węgla drzewnego. Dzięki temu whisky Tennessee mam charakterystyczny, łagodny smak i aromat. Taki też jest Jack Daniels.
Jack Daniels black – skąd wzięła się jego popularność?
Whisky ta ma bardzo długą historię. Jego twórcą jest Jasper Newton Daniel. Był on potomkiem szkockich i irlandzkich imigrantów. Podstaw destylacji uczył go pastor Call, który później przekazał mu swoją destylarnię. Jasper dążył do tego, by wyprodukować trunek, który będzie wyjątkowy, inny od reszty. Sztuka ta udała mu się w 1887 roku. Wtedy to powstał Jack Daniels black. Charakterystyczna czarna etykieta oraz kwadratowa butelka stały się znakiem rozpoznawczym tego trunku. Dziś można go kupić na całym świecie, np. pod tym linkiem https://swiat-whisky.sklep.pl/23-tennessee. Jack Daniels black zyskał uznanie specjalistów i zdobył wiele fachowych nagród. Z czasem zaczęły powstawać kolejne wersje trunku. Na rynku znajdziemy chociażby whisky miodową, czy ryżową. Nie brakuje także okazjonalnych wersji tego alkoholu.