Piernik ucierany to znakomite, tradycyjne ciasto, które koniecznie musi znaleźć się na każdym wigilijnym stole. Przepis warto mieć pod ręką przez resztę roku, bo piernik będzie smakował równie pysznie nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia.
Poniżej znajduje się sprawdzony przepis stosowany przez wiele polskich gospodyń w różnych regionach kraju i na pewno przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.
Opis zawiera ilość składników potrzebnych do upieczenia ciasta i wykonania polewy czekoladowej oraz instrukcję, jak dokładnie, krok po kroku, upiec takie ciasto. W celu osiągnięcia tego niepowtarzalnego smaku, należy trzymać się podanych wytycznych, a źródłem pozyskania wszystkich potrzebnych produktów może być gazetka Lewiatan.
Do upieczenia bożonarodzeniowego piernika potrzebne będą następujące produkty:
· margaryna – 200 g
- jaja – 3 szt
- cukier puder – ¾ szklanki
- mąka pszenna – 500g (3 szklanki)
- miód o ciekłej konsystencji – 200 g
- kwaśna śmietana, lub jogurt naturalny – 1 szklanka
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- kakao – 1 łyżka
- tabliczka gorzkiej czekolady – 100 g
- przyprawy do piernika – 1 opakowanie
- bakalie – 150 g
- zimna woda – 2 łyżki
Do przygotowania polewy potrzebne będą następujące produkty:
- margaryna – 50 g
- kakao – 25 g
- cukier puder – 60 g
- tabliczka gorzkiej czekolady 100 g
- mleko – 1 łyżka
Bożonarodzeniowy piernik ucierany – przepis na wykonanie ciasta
- Bakalie drobno kroimy, mieszamy z jedną łyżką mąką i odstawiamy na później.
- Resztę mąki mieszamy w misce z kakao, sodą i przyprawą do piernika. Odstawiamy na później.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Margarynę ucieramy na jasną, puszystą masę. Dalej mieszając, stopniowo dodajemy po jednym żółtku oraz wodę, śmietanę i miód.
- Po zmniejszeniu prędkości mieszania, dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, sodą i kakao. Mieszamy krótko, tak aby połączyły się wszystkie składniki. Dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
- W oddzielnym naczyniu na sztywno ubijamy białka i delikatnie łączymy z resztą masy.
- Otrzymaną w ten sposób masę przekładamy do foremki na keksy o długości 30 cm, którą wcześniej smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Masę nacinamy wzdłuż przez środek.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170°C przez 60-70 min. Ciasto sprawdzamy wbijając patyczek – jeśli będzie suchy, ciasto możemy wyjąć z piekarnika.
- Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy w foremce do lekkiego przestygnięcia. Następnie wykładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Bożonarodzeniowy piernik ucierany – przepis na wykonanie polewy czekoladowej
Roztapiamy margarynę. Dodajemy pokruszoną czekoladę, cukier puder i kakao, wlewamy mleko. Dokładnie mieszamy, czekając aż czekolada się rozpuści, pilnując aby roztwór się nie zagotował.
Przestudzone ciasto pokrywamy polewą czekoladową i dekorujemy drobno posiekanymi bakaliami.