Dieta bezglutenowa jest wariantem diety podstawowej, z której jednak, jak sama nazwa wskazuje, wyeliminowano gluten. Wykluczono z niej zatem produkty spożywcze, które zawierają naturalne bądź przetworzone zboża: jęczmień, żyto czy pszenicę. Najbardziej pożądanym składnikiem diety bezglutenowej jest owies, który nie zawiera glutenu.
Jest to żywność, z której wyeliminowano wszystkie produkty zawierające gluten – pszenicę, żyto oraz jęczmień.
Warto jednak wiedzieć, że gluten nie występuje jedynie w produktach zbożowych, ale także w wielu słodyczach, wędlinach, sosach, przyprawach, produktach mlecznych itd. Bardzo często problemem jest zanieczyszczenie taśm produkcyjnych, przez które na przechodzą zarówno produkty bezglutenowe, jak i te zawierające gluten. Zgodnie z przepisami unijnymi, takie informacje podawane są na etykietach bezglutenowych produktów.
Kto powinien stosować żywność bezglutenową?
Żywność bezglutenowa zaleca się osobą, które mają alergie nie tylko na gluten, ale również celiakie, czyli chorobę otrzewnej. Pierwszymi objawami nietolerancji glutenu są biegunka, wzdęcia, bóle brzucha, a także gorszy nastrój. Nietolerancja na gluten może być zarówno nabyta, jak i wrodzona. W momencie, kiedy mamy do czynienia z nietolerancją nabytą leczenie sprawi, że ponownie będziemy mogli spożywać produkty zawierające gluten.
Jak oznaczona jest żywność bezglutenowa?
Przede wszystkim na jej opakowaniu widnieje napis – produkt bezglutenowy. Drugim znakiem rozpoznawczym jest grafika przedstawiająca znak z przekreślonym kłosem. Może być ona o dowolnej kolorystyce, formie itp.
W diecie bezglutenowej wykorzystywane są produkty, które nie zawierają glutenu. Najważniejszymi składnikami żywności są więc: kasza jaglana, gryka, brązowy ryż, proso, kukurydza, siemię lniane, mąka migdałowa, owoce, warzywa itd. Należy jednak pamiętać, że nietolerancja glutenu nie musi być ograniczeniem – oznacza ona jedynie zmianę sposobu życia, a właściwie żywienia. Jest to tylko kwestia modyfikacji jadłospisu, dzięki któremu bez problemów będziemy mogli przygotowywać bardzo wiele urozmaiconych oraz smacznych dań.
Warto wiedzieć, że za bezglutenowe uważa się również produkty przetworzone, które zawierają gluten, jednak w ilości nieprzekraczającej 20 ppm, czyli 20 mg na kg. One również mogą być oznaczone międzynarodowym znakiem licencjonowanym, a także opisane słowem „bezglutenowe”.
Żywność bezglutenową możemy zakupić w sklepach Internetowych. Coraz częściej możemy spotkać ją również w sklepach stacjonarnych.