Gin to trunek, który cieszy się bardzo dużą popularnością, zarówno wśród koneserów, jak i osób dopiero poznających smak poszczególnych trunków. Warto dowiedzieć się, czym jest gin, a także w jakiej formie można go spożywać.
Czym jest gin?
Wiele osób zastanawia się, na czym dokładnie polega fenomen takiego trunku jak gin. Bombay gin jest jednym z rodzajów popularnych jałowcówek. Oznacza to, że jest produkowany na bazie zacieru z jagód jałowca pospolitego. Wódka z rektyfikowanego spirytusu połączona zostaje z olejkami eterycznymi, które są pozyskiwane z jagód jałowca. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie tak niepowtarzalnego smaku oraz aromatu ginu. Jednak w obecnych czasach sposoby produkcji ginu mogą być dość zróżnicowane. To właśnie od nich zależna będzie ostateczna forma tego trunku, a także na przykład jego barwa. Gin zazwyczaj jest klarowny oraz przezroczysty. Jednak jeśli będzie długo leżakował w dębowych beczkach to może nabrać niego żółtego zabarwienia. Oprócz tego w ginie można również znaleźć liczne dodatki smakowe, które sprawią, że jego smak oraz aromat staną się jeszcze ciekawsze. Wśród nich można na przykład wymienić cytryny, pomarańcze, limonki, a także kminek, tatarak i nawet migdały. Gin na przestrzeni lat zyskał sporą popularność na terenie Anglii. Na początku uznawany był za tani trunek, przeznaczony dla najniższych klas społecznych. Jednak wraz z upływem lat zaczął nabierać na wartości i stał się towarem z wyższej półki. Wśród najczęściej wybieranych kompozycji z tym rodzajem alkoholu można wymienić gin z tonikiem, który smakuje nawet wybrednym koneserom.
Jak pić gin?
W dawnych czasach gin był uznawany za trunek pity przez najniższe warstwy społeczne, ponieważ łatwo można się było nim upić i był stosunkowo tani. Jednak aktualna pozycja ginu jest nieco odmienna. Gin jest bardzo uniwersalnym alkoholem. Może być z powodzeniem spożywany zarówno przez mężczyzn, jak i kobiety. Wśród jego głównych zalet można wymienić możliwość tworzenia bardzo wielu kompozycji, które składają się z różnych składników. Bardzo dużą popularnością cieszy się gin z tonikiem, który przypadnie do gustu praktycznie wszystkim koneserom wysokoprocentowych trunków, nawet tym najbardziej wybrednym. Kolejną popularną propozycją jest tak zwane Dry Martini. Napój ten składa się z wermutu, skórek cytryny, oliwek, a także lodu. Oprócz tego gin z powodzeniem można również zestawiać z innymi dodatkami, takimi jak na przykład sok pomarańczowy lub cytrynowy. Na pewno będzie to kompozycja o wyjątkowym smaku oraz aromacie. W obecnych czasach w sprzedaży można znaleźć dość zróżnicowane rodzaje ginu, które są względem siebie zróżnicowane ze względu na gatunek oraz typ. Dlatego każdy klient ma możliwość wyboru alkoholu z różnych półek cenowych, co będzie zależne od zasobności jego portfela. Gin Bombay ma dość specyficzny smak, który jest łatwo rozpoznawalny. Dlatego nie sposób pomylić go z innym napojem alkoholowym. Warto zwrócić uwagę na możliwość tworzenia różnych kompozycji z ginu podczas zakupu tego rodzaju trunku.