Zdrowe gotowanie na parze

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na sposób w jaki się odżywia.
Zdajemy sobie sprawę jak ważne jest zdrowe odżywianie, oraz sposób w jaki przygotowujemy nasze codzienne posiłki.
Coraz więcej z nas, stara się unikać potraw smażonych, są nie tylko ciężkostrawne, ale wpływają niekorzystnie na stan zdrowia całego organizmu.
Często spożywane przyczyniają się do powstawania szeregu groźnych chorób.
Jednym z najzdrowszych sposobów gotowania potraw, jest ich przyrządzanie na parze.
Przygotowane w ten sposób potrawy, zachowują większość swoich witamin, minerałów oraz wyśmienity smak.
Warzywa zielone gotowane na parze, zachowują swój intensywny kolor, który natomiast szybko tracą w procesie standardowego
gotowania ich w wodzie.
Potrawy przyrządzane na parze są również bardziej soczyste, oraz wymagają mniejszej ilości przypraw, bo większość smaku zamiast przedostać się do wody, tak jak to się dzieje w procesie standardowego gotowania na wadze, zostaje w produkcie.
Wiele osób w momencie podjęcia decyzji, o tym że chcą zmienić sposób dotychczasowego gotowania, zadaje sobie pytanie jak gotować na parze, aby potrawy smakowały wyśmienicie?
W pierwszej kolejności musimy zaopatrzyć się w urządzenie, dzięki któremu będziemy mogli zacząć gotować na parze.
W sklepach znajdziemy w pełni profesjonalne parowary.
Najczęściej złożone są z kilku poziomów dzięki którym jesteśmy w stanie za jednym podejściem, ugotować kilka potraw jednocześnie.
W parowarze, możemy ugotować jednocześnie nawet cały obiad, składający się z mięsa, ziemniaków oraz warzyw.
Jednak zakup profesjonalnego urządzenia do gotowania na parze wiąże się z wydatkiem, jeśli nie możemy sobie w danej chwili na niego pozwolić możemy skorzystać z tańszych alternatyw, które z równie dobrym efektem przygotują za pomocą pary nasze dania.
Dzięki specjalnym sitkom, oraz wkładkom do gotowania na parze możemy za pomocą garnka, posiadanego w domu uparować różnego rodzaju produkty spożywcze.
Wystarczy wlać do garnka około 2-3cm wody i poczekać aż zacznie wrzeć, po czym wstawić sitko wyłożyć na nie produkty i zamknąć garnek pokrywką.
Gotować na parze możemy praktycznie wszystkie produkty spożywcze od kasz, po różne odmiany ryżu, ziemniaki, wszelkie rodzaje mięsa oraz ryb.
Większość warzyw oraz owoców, również z dobrym skutkiem podda się procesowi parowania, zadbajmy jednak o to, aby produkty większe gabarytowo, które będziemy gotować na parze, były podzielone na mniejsze części.
Skróci to znacząco czas gotowania.
Do gotowania ryb możemy użyć folii aluminiowej, bądź papieru pergaminowego, zawińmy kawałki ryb w tzw. papiloty i ułóżmy w urządzeniu, bądź wyłóżmy na sitko.
Gdy zależy nam na wyjątkowym aromacie przyrządzanych na parze potraw możemy zamiast wody, dodać do urządzenia bądź garnka bulionu.
W parowarach zawierających kilka poziomów, warto wziąć pod uwagę że na najwyższym poziomie potrawy będą gotowały się najwolniej, włóżmy tam więc takie produkty, które wymagają krótszego czasu przygotowania np. ryby a na niższe poziomy te, które gotują się dłużej.
Potrawy przyrządzane na parze, gotują się bez użycia tłuszczu, dlatego ich smak będzie delikatniejszy.
W związku z tym nie żałujmy naszym produktom spożywczym dużej ilości aromatycznych ziół oraz przypraw.
Mięso możemy na kilka godzin przed przyrządzeniem, zanurzyć w aromatycznej marynacie, w ten sposób przyrządzone zachowa wyjątkowy smak, oraz aromat po uparowaniu.
Dania przyrządzone na parze, są zdecydowanie zdrowsze od przygotowanych w sposób tradycyjny, zmieńmy więc sposób gotowania a pozytywne korzyści odczujemy na własnym zdrowiu, już po kilku tygodniach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here