Naleśniki, placuszki, pancakes-y – które najlepsze?

Każdy domowy specjalista kuchni wie, że do różnych potraw potrzebne będą różne rodzaje mąk. Dlatego ma ich co najmniej kilka rodzajów. Mąki chlebowe, do których należą mąka pszenna i żytnia oraz mąki nie-chlebowe, czyli jęczmienna, owsiana, kukurydziana, ryżowa, sojowa, gryczana. Ostatnio w sklepach oprócz tych klasycznych, pojawiają się mąki z egzotycznych składników. Tapioka, kokos i wiele innych. Często nie wiemy nawet do czego konkretnie można ich użyć.
Jeszcze parę lat temu naleśniki robiło się według jednego sprawdzonego przepisu, sięgając po mąkę typu 500 powszechnie nazywaną mąką wrocławską. Każda dobra gospodyni na pytanie jaka mąka do naleśników jest najlepsza, bez zastanowienia poleci nam właśnie mąkę wrocławską. Jaka mąka do naleśników jeszcze może zostać użyta?
Ważne, aby mąka była lekka i nie obciążała zbyt mocno ciasta, wtedy będą lekkie i puszyste. Do naleśników możemy więc wybrać mąkę ryżową. Bardzo delikatna, nadaje się idealnie dla osób na diecie bezglutenowej. Podobna w konsystencji do mąki pszennej. Możemy sięgnąć również po mąkę żytnią. Jednak ze względu na jej ciężkość warto wymieszać ją pół na pół z inną, lżejszą odmianą mąki. Naleśniki z mąki żytniej idealnie nadają się do wytrawnych farszów. Kolejna wersja naleśników to te z maki kukurydzianej. Mąka ta nada naszym naleśnikom ładna żółtą barwę, a neutralny smak sprawia, że pasuje do różnych farszów. Kolejne naleśniki na kolejny dzień to te z mąki gryczanej. Nie zawiera glutenu, a placki usmażone na jej bazie mają specyficzny ciemny kolor. Możemy pokusić się także o przygotowanie naleśników z mąki orkiszowej , jednak ciasto na jej bazie wychodzi kleiste i możemy nieć trudności z rozprowadzeniem ciasta na patelni. Z kolei naleśniki z mąki kokosowej będą same w sobie słodkie, o pięknym kokosowym zapachu idealne do słodkich farszów. Z tych bardziej egzotycznych mąk, warto wypróbować do naleśników mąkę z amarantusa. Warta uwagi szczególnie dla osób na diecie bezglutenowej. Wychodzą z niej elastyczne i bardzo smaczne naleśniki, które wyglądem i smakiem przypominają te pszenne. Neutralny smak powoduje, że pasuje do nich nadzienie zarówno wytrawne jak i słodkie. Do naleśników możemy użyć nawet tak egzotycznego produktu, jak tapioka. Dobrze znana przez miłośników kuchni azjatyckiej i osoby na diecie bezglutenowej. Przygotowując naleśniki z mąki z tapioki połączmy ją w połowie z inną mąką, na przykład gryczaną. Naleśniki wyjdą wspaniale.
Kiedy mamy ochotę na odmianę, możemy pokusić się o przygotowanie naleśników amerykańskich, czyli oryginalnych pancakes-ów. Przygotowujemy je na bazie dobrej jakości mąki, mleka i roztopionego masła. Naleśniki powinny być puszyste i miękkie. Przypominają bardziej placuszki aniżeli nasze rodzime naleśniki. Możemy podawać je w wersji wytrawnej na słono. Do ciasta dodajemy wtedy rozgniecione ugotowane ziemniaki. Placki podajemy z plastrami bekonu i jajkiem sadzonym. W wersji na słodko dodajemy owoce. Możemy dodać je do ciasta, jak i na wierzch gotowych placków. Z drobno pokrojonym bananem, borówkami i polane czekoladą mogą być zaserwowane jako słodkie śniadanie lub pyszny deser.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *